Δημοσιεύθηκε την 1 σχόλιο

ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΩΝ ΝΗΜΑΤΩΔΩΝ

Οι νηματώδεις είναι σκουλήκια πολύ-πολύ μικρά σαν νήματα όπως μαρτυράει και το όνομα τους. Προσβάλουν τις ρίζες των κηπευτικών φυτών, απομυζώντας τα θρεπτικά συστατικά που παράγονται με την φωτοσύνθεση και σαν συνέπεια τα φυτά γίνονται καχεκτικά και μη παραγωγικά. Τα πιο επικίνδυνα γένη στα κηπευτικά φυτά των εύκρατων περιοχών είναι τα Heterodera και Globodera που προκαλούν κύστες στις ρίζες και το Meloidogyne που προκαλεί τις γνωστές “πατάτες” στις ρίζες των φυτών.
Έχει αποδειχθεί ότι οι ρίζες του μικρού κατηφέ ( Tagetes patula ) ή αλλιώς γαλλικού κατηφέ εκλύουν μια ουσία η οποία απωθεί τους νηματώδεις των παραπάνω γενών. Για να είναι όμως αποτελεσματικό το εγχείρημά μας πρέπει πρώτα να καλλιεργήσουμε τους κατηφέδες και κατόπιν ή να κάνουμε συγκαλλιέργεια με τα κηπευτικά μας ή να “ξηλώσουμε” τους κατηφέδες και να καλλιεργήσουμε τα φυτά μας.
Επίσης σε πειράματα που γίνονται τα τελευταία χρόνια σε θερμοκήπια με τομάτες και αγγούρια φαίνεται ότι η χρήση ζεόλιθου έχει καλά αποτελέσματα στον έλεγχο των νηματωδών.

Μία σκέψη στο“ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΩΝ ΝΗΜΑΤΩΔΩΝ

  1. Το σκόρδο είναι αποδεδειγμένα πολύ καλό στην καταπολέμηση των νηματωδων..

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *