Οι συμβουλές του μήνα

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ

 

 

 

Το ότι έχουμε μπεί για τα καλά στο φθινόπωρο δεν σημαίνει ότι ο κήπος δεν είναι όμορφος και δεν έχει “χρώμα”. Αντιθέτως μάλιστα τα χρυσάνθεμα, τα “αγιοδημητριάτικα” που έλεγαν οι γιαγιάδες μας, βρίσκονται στο “ζενίθ” τους και θα δώσουν ωραίες πινελιές στον κήπο μας.
Ο Οκτώβριος είναι ο καταλληλότερος μήνας για να σπείρουμε έναν “ψυχρόφιλο” χλοοτάπητα. Λέγοντας ψυχρόφιλο εννοούμε έναν χλοοτάπητα ο οποίος είναι πράσινος όλο το χρόνο. Η βασικότερη διάκριση είναι εάν θέλουμε ένα τάπητα για αθλοπαιδίες οπότε θα επιλέξουμε μία ποικιλία με αδρύ φύλλωμα όπως ένα μίγμα γηπέδου ή ένα τάπητα διακοσμητικό όποτε θα επιλέξουμε μια λεπτόφυλλη ποικιλία όπως μια κατάλληλη φεστούκα.
Επίσης αυτός ο μήνας είναι ο πλέον κατάλληλος για να περιποιηθούμε τις ρυτινώδεις εκκρίσεις ( κόλλες ) στους κορμούς των εσπεριδοειδών. Ξύνουμε τι κόλλες με ένα μαχαίρι και περνάμε τις πληγές με “βορδιγάλεια πάστα”, δηλ. διάλυμα χαλκού με ασβέστη,  σε μεγάλη συγκέντρωση.
Τον Οκτώβριο φυτεύουμε τους βολβούς που θα ανθίσουν χειμώνα – άνοιξη όπως ζουμπούλια, φρέζιες, νάρκισσοι, ανεμώνες, ίριδες, κρόκοι και τουλίπες και σπέρνουμε σπόρους λουλουδιών που επίσης θα ανθίσουν την ίδια περίοδο όπως βιολέτες, πανσέδες, μοσχομπίζελα, σκυλάκια, μολώχες και καλέντουλες.
Είναι ο πλέον κατάλληλος μήνας για να σπείρουμε σπανάκια, σέσκουλα, αντίδια, ραδίκια, καρότα, ραπανάκια, μυρώνια, ρέβες, καυκαλίθρες,πατζάρια, σινάπια, μαρούλια, σαλάτες καθώς επίσης μαϊντανό, σέλινο, άνιθο, ρόκα και λαχανοκομική βαλεριάνα.
Τέλος πρέπει να αρχίζουμε να προετοιμαζόμαστε για τον ερχομό του χειμώνα φτιάχνοντας, πρόχειρα θερμοκήπια για να προφυλάξουμε κάποια ευαίσθητα φυτά ή τυχόν αποστραγγιστικά χαντάκια για να έχουν διέξοδο τα νερά της βροχής σε κεκλιμένους κήπους.

 

 

Θέλετε να λαμβάνετε τα ενημερωτικά μηνύματα και τις προσφορές μας; Δηλώστε μας το email σας.

Shop by Category

New In

On Sale

Best Sellers