Οι συμβουλές του μήνα

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

 

Το καλοκαίρι είναι η εποχή όπου απολαμβάνουμε τους κόπους μας στον κήπο. Ο χλοοτάπητας είναι ένα καταπράσινο χαλί, σχεδόν όλα τα λουλούδια είναι ανθισμένα και τα κηπευτικά μας φυτά αρχίζουν να κάνουν καρπούς.
Η εργασία η οποία διαφοροποιεί το καλοκαίρι από τις άλλες εποχές είναι κυρίως το πότισμα. Η θερμοκρασία είναι μεγάλη και τα φυτά χρειάζονται πολύ νερό. Οι καλύτερες ώρες τις ημέρας για πότισμα είναι οι πρωϊνές ώρες. Έτσι εξασφαλίζουμε μεγάλο απόθεμα νερού για το μεσημέρι οπότε και οι απαιτήσεις της διαπνοής είναι οι μέγιστες ( Η διαπνοή είναι το σύστημα ψύξης του φυτού). Ποτίζουμε δέντρα και κάκτους κάθε βδομάδα και τα υπόλοιπα φυτά καθώς και το γρασίδι μας κάθε 2 ή το πολύ 3 μέρες (εάν το χώμα μας είναι πιο “βαρύ”). Εάν έχετε αυτόματο πότισμα ελέξτε τα μπέκ και αλλάξτε μπαταρίες στον προγραμματιστή.

Συνεχίζουμε σκαλίσματα και ξεβοτανίσματα των φυτών καθώς επίσης και τα κουρέματα στους διαμορφωμένους θάμνους και στα φυτά-φράχτες. Λιπαίνουμε τα φυτά κάθε 20-30 μέρες ελαττώνοντας τη δόση κατά 20 τοις 100, εκτός και εάν έχουμε καύσωνα οπότε σταματάμε τη λίπανση. Κουρεύουμε το γρασίδι μας ως εξής: τα θερμόφιλα είδη όπως αγριάδα και κικούγιου κάθε 15 μέρες σε χαμηλό ύψος και τα ψυχρόφιλα όπως φεστούκες και μίγματα γηπέδου κάθε βδομάδα σε μέτριο ύψος. Ψεκάζουμε προληπτικά τα κωνοφόρα με σκεύασμα που περιέχει τη δραστική ουσία fosetyl-al για να μην αρρωστήσουν από φυτόφθορα. Ψεκάζουμε τα ανθοφόρα φυτά που έχουν αφίδες (μελίγκρες) με ένα κατάλληλο σκεύασμα. Ψεκάζουμε τα κηπευτικά φυτά προληπτικά με ένα χαλκούχο σκεύασμα κάθε βδομάδα, και όταν σταθεροποιηθεί ο καιρός και μεγαλώσουν τα φυτά κάθε 15 μέρες. Φυτεύουμε εκτός των ανοιξιάτικων κηπευτικών τον Ιούνιο και τον Ιούλιο λάχανα, κουνουπίδια και μπρόκολα. Τον Αύγουστο φυτεύουμε φθινοπωρινές πατάτες και επίσης κάνουμε τις πρώτες σπόρες με ραδίκια, αντίδια, σέλινο, αγκυνάρες, σέσκουλο και σπανάκι καλοκαιρινό.

ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ !

 

Θέλετε να λαμβάνετε τα ενημερωτικά μηνύματα και τις προσφορές μας; Δηλώστε μας το email σας.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ