Οι συμβουλές του μήνα

 

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Ο τελευταίος μήνας του φθινοπώρου σηματοδοτεί τον ερχομό του χειμώνα χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι λίγες οι εργασίες στον κήπο. Αυτό το μήνα σπέρνουμε κουκιά, μπιζέλια και αρακά καθώς επίσης καρότα ρέβες και ρεπάνια. Φυτεύουμε σκόρδα και κοκκάρι για χλωρό κρεμμυδάκι. Εξακολουθούμε να φυτεύουμε βολβούς όπως ζουμπούλια, φρέζιες, νάρκισσους, ανεμώνες, ίριδες, κρόκους και τουλίπες.
Μεταφυτεύουμε λάχανα, κουνουπίδια και μπρόκολα, μαρούλια ίσια και σγουρά, πράσα, σέλινα και αγκυνάρες. Επίσης μεταφυτεύουμε αρωματικά φυτά όπως θυμάρι, ρίγανη, ματζουράνα,δυόσμο, δενδρολίβανο και λεβάντα.
Μεταφέρουμε όσα ευαίσθητα στο κρύο φυτά μπορούμε, σε προφυλαγμένες θέσεις από το κρύο και τους βόρειους ανέμους. Όταν τα φυλοβόλλα δέντρα του κήπου μας, ρίξουν τα φύλλα τους κατά ένα ποσοστό 60-70%, καλό είναι να κάνουμε ένα ψεκασμό με πυκνό διάλυμα βορδιγάλειου πολτού. Έτσι θα εμποδίσουμε μύκητες που διαχειμάζουν πάνω στο δέντρο, να προσβάλουν τα δέντρα μας την ερχόμενη άνοιξη.
Αυτός ο μήνας επίσης είναι κατάλληλος για μεταφυτεύσεις δέντρων και θάμνων, καλλωπιστικών και καρποφόρων. Χρησιμοποιώντας κοπριά μέσα στον λάκο της μεταφύτευσης θα δώσουμε στο ριζικό σύστημα του μεταφυτεμένου μας δέντρου επιπλέον θερμότητα για να αντέξει το κρύο του χειμώνα που έρχεται. Τέλος μπορούμε να πολλαπλασιάσουμε όσα από τα φυτά μας το επιδέχονται με ένα επιπλέον τρόπο που τον εκφράζει ο σοφός μας λαός με την ακόλουθη παροιμία:“Το Νοέμβρη και Δεκέμβρη φύτευε καταβολάδες”.

 

 

Θέλετε να λαμβάνετε τα ενημερωτικά μηνύματα και τις προσφορές μας; Δηλώστε μας το email σας.

 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ