Οι συμβουλές του μήνα

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ – ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

Τα τελευταία χρόνια ο καιρός έχει αλλάξει αισθητά και οι εποχές ουσιαστικά έχουν “χαθεί”. Και φέτος συνέβει ακριβώς το ίδιο. Ο καλοκαιρινός καιρός συνεχίστηκε όλο το φθινόπωρο με αποτέλεσμα πολλά δέντρα να ανθίσουν “παρά φύσιν” τέλος φθινοπώρου, και στις περισσότερες περιοχές της χώρας μας τα Χριστούγεννα, τα φυλλοβόλα δέντρα να έχουν επάνω σχεδόν όλα τους τα φύλλα. Εκτός λοιπόν του ότι κάποια από τα φυτά δεν θα έχουν επαρκή ανθοφορία την άνοιξη, τα περισσότερα δεν έχουν δεχθεί σταδιακά το κρύο ώστε να είναι πλήρως σκληραγωγημένα για το ψύχος που ήδη έχει έρθει.

Κάποιες από τις κινήσεις που μπορούμε να κάνουμε είναι οι εξής:

Μεταφέρουμε τα πιο ευαίσθητα φυτά μας σε νότιο ή πλησιέστερο στο νότο μπαλκόνι.

Τοποθετούμε κοπριά γύρω – γύρω από τον κορμό του φυτού ώστε να διατηρούνται περισσότερο ζεστές οι ρίζες του.

Δημιουργούμε ανεμοφράκτες, όπου αυτό είναι δυνατό, ή χρησιμοποιούμε αντιπαγετικά υφάσματα προφυλάσοντας τα φυτά μας από τους παγωμένους βοριάδες.

Μειώνουμε τα ποτίσματα μας σ΄αυτά που είναι απαραίτητα, και ποτίζουμε πάντα το μεσημέρι όταν η θερμοκρασία είναι η μεγαλύτερη της ημέρας.

Δεν ρίχνουμε ποτέ νερό πάνω σε χιονισμένα φυτά. Απλά τινάζουμε τα φυτά μας για να πέσει το χιόνι κάτω απ΄ αυτά.

Εάν είμαστε υπέρ της χλωρής λίπανσης μπορούμε να σπείρουμε τέλος Φεβρουαρίου κάποιο ψυχανθές (πχ αρακάς) και μετά τη συγκομιδή τα υπολείματα του να τα ενσωματώσουμε στο έδαφος.

Μπορούμε να ψεκάσουμε τα δέντρα μας με βορδιγάλειο πολτό ή κάποιο άλλο είδος χαλκού εναντίον ασθενειών που διαχειμάζουν πάνω στα δέντρα μας.

Τα φυλλοβόλα δέντρα καθώς και τα αμπέλια μας μπορούμε να τα ψεκάσουμε με χειμερινό πολτό εναντίον εντόμων που βρίσκονται πάνω στα δέντρα μας υπό μορφή αυγών.

Τέλος αυτή η περίοδος είναι η καταλληλότερη για να κλαδέψουμε τις τριανταφυλλιές μας καθώς και τα φυλλοβόλα δέντρα και θάμνους μας.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΓΟΝΙΜΟ ΜΕ ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ.

 

Θέλετε να λαμβάνετε τα ενημερωτικά μηνύματα και τις προσφορές μας; Δηλώστε μας το email σας.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ