Δημοσιεύθηκε την Σχολιάστε

ΚΛΑΔΕΜΑ ΤΟΜΑΤΑΣ ΚΑΙ ΑΓΓΟΥΡΙΑΣ

Οι τομάτες χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες. Στις αυτοκλαδευόμενες ή κοντές ή υπαίθριες και στις αναρριχώμενες ή θερμοκηπίου (οι περισσότερες γίνονται και υπαίθριες).

Τις αυτοκλαδευόμενες δεν τις κλαδεύουμε όπως λέει και το όνομά τους παρά μόνο μία φορά στην αρχή αφήνοντας 3-4 βλαστάρια, για να γίνουν ο σκελετός του φυτού. Αν στην πορεία της καλλιέργειας, τα φυτά μας γίνουν πολύ ζωηρά και κρίνουμε ότι χρειάζονται κλάδεμα, μπορούμε να αφαιρέσουμε μερικά βλαστάρια. Οι τομάτες αυτές δένονται περιμετρικά με σκοινιά που στηρίζονται συνήθως πάνω σε καλάμια.

________________normalΟι αναρριχώμενες τομάτες κλαδεύονται κάθε εβδομάδα ως εξής: Οι τομάτες ανάμεσα στον κεντρικό βλαστό και στα φύλλα πετάνε παραβλάσταρα (πλάγιους βλαστούς). Αυτά τα κόβουμε όταν είναι μικρά όπως δείχνει και η σχετική φωτογραφία, αφήνοντας τον κεντρικό βλαστό.  Εάν οι τομάτες που έχουμε είναι, λόγω ποικιλίας, δυνατό φυτό και θέλουμε να διατηρήσουμε τα φυτά μας για μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε εκτός από τον κεντρικό βλαστό αφήνουμε και ένα παραβλάσταρο να μεγαλώσει. Έτσι οι τομάτες μας θα έχουν δύο κορυφές και θα “περπατούν” με αργό ρυθμό.

Τα αγγούρια μπορούν να κλαδευτούν με διάφορους τρόπους, ο καλύτερος όμως είναι αυτός που περιγράφουμε παρακάτω και απεικονίζεται και στο σχετικό σχέδιο. Μέχρι το σύρμα ή το σκοινί που έχουμε στο πάνω μέρος, κλαδεύουμε όλους τους πλάγιους βλαστούς. Επίσης στά πρώτα 60 – 70 εκατοστά αφήνουμε μόνο φύλλα και όχι καρπούς, ώστε το φυτό να γίνει δυνατό. Κατόπιν αφήνουμε 6 – 8 αγγούρια να μεγαλώσουν, και μόλις το φυτό μας φτάσει επάνω στο σύρμα, αφήνουμε 2 -3 πλάγιους βλαστούς. Αφού τους περάσουμε μια δυο φορές γύρω από το σύρμα για να στηριχτούν τους αφήνουμε να πέσουν προς τα κάτω, αφήνοντας επάνω τους, τους καρπούς, αλλά αφαιρώντας όλους τους πλάγιους βλαστούς δεύτερης τάξης, που θα εκπτυχθούν πάνω τους. _________________0002_normal

Για να δείτε καλύτερα το σχέδιο, επισκευθείτε την σελίδα μας στο Facebook

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *